Hrvatski English Italiano Deutsch
Apartmani Luža, Lastovo
Naslovna
Apartman 1
Apartman 2
Kontakti & Linkovi

Otok Lastovo pripada srednje dalmatinskim otocima, udaljen je od Splita i Dubrovnika cca. 55 NM. Položaj otoka pogodovao je blagoj mediteranskoj klimi te je jedan od najsunčanijih otoka na Jadranu sa 2700 sunčanih sati u godini. Prosječna temperatura zraka u siječnju iznosi 8,3 º C dok u kolovozu iznosi 24,9 º C.

Oko 800 stanovnika rasporedilo se u pet naseljenih mjesta otoka: Ubli, Pasadur, Zaklopatica, Skrivena Luka i Lastovo koje je ujedno najveće mjesto i administrativno središte otoka.

Bogatoj povijesti otoka svjedoči materijalna kulturna baština satkana od kulturno povijesnih cjelina mjesta Lastova i Lučice, sakralne (38 crkvica) i profane arhitekture, te kopnenih i podmorskih arheoloških nalazišta. No ne smije se zanemariti ni nematerijalna kulturna baština od koje pokladni običaj ˝Lastovski Poklad˝ (datira od 1483.g.), zaštićeno nematerijalno kulturno dobro RH, predstavlja najvažniji događaj u godini.

Netaknuta priroda, biološka raznolikost kopna i mora i geološka obilježja uz kulturno povijesnu baštinu dobili su još jednu potvrdu svoje vrijednosti proglašenjem Parka prirode ˝Lastovsko otočje˝. Park prirode ˝Lastovsko otočje˝ čini prostor od 196 km², od čega 143 km² čini morska površina. Kopnena površina od 53 km² dijeli se na 44 otoka, otočića i hridi.

Lastovo je prepoznato od strane astronoma kao destinacija ˝tamnog˝neba - s magnitudom od 21,7 i svjetlosnim onečišćenjem od približno 30 posto, lastovsko nebo predstavlja najtamnije nebo u Europi gdje se Mliječna staza vidi prostim okom.

U izvrsnost i raznolikost gastronomske ponude možete se uvjeriti u brojnim lastovskim restoranima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Aktivni posjetitelji biti će oduševljeni pješačkim i biciklističkim rutama, rekreacijskim ribolovom, plivanjem te ronjenjem.

Kulturne manifestacije ˝Kulturno ljeto˝ obuhvaćaju brojne koncerte i događanja, te ugošćuje domaće i međunarodne umjetnike, a središnji događaj je Festival alternativno-urbane glazbe.

Ovim putem Vas pozivamo da posjetite Lastovo
i doznate zašto je Lastovo idealna destinacija za Vas!

Otok Lastovo

Naslovna Apartman 1 Apartman 2 Kontakti & Linkovi